Μοιράσου το
Ανάπλαση του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά
Μοιράσου το

Ανάπλαση του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά

Υπογράφηκε σήμερα το πρωί (Δευτέρα 27/9) η εργολαβική σύμβαση που ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών για τα έργα της πρώτης φάσης ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, με την ανάδοχο κοινοπραξία Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Κώστας Γιουτίκας, η πρόεδρος της ΜΑΘ Μαρία Καραγιάννη, καθώς και η δημοτική αρχή και δημοτικοί σύμβουλοι.

Για μια πολυετή διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, που γίνεται πράξη, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σημείωσε ότι γίνεται «πράξη ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου που ως το τέλος του 2023 θα παραδώσουμε στους πολίτες». Ο περιφερειάρχης ζήτησε «το έργο να προχωρήσει γρήγορα και μετά την πρώτη του φάση» καθώς, όπως ανέφερε, «το δικαιούται η δυτική Θεσσαλονίκη και η πόλη, γιατί το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά στα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης».

Κατά την πρώτη φάση της ανάπλασης στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκατάσταση πρασίνου, καθώς και δημιουργία τριών αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια - παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά. Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου - εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο.

Δείτε ακόμη

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ (Θεσσαλονίκη 14 – 16/10/21)-ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

Καλωσορίζουμε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Περισσότερα