Μοιράσου το
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 10 ΕΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔΚΜ (2011-2021)
Μοιράσου το

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 10 ΕΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔΚΜ (2011-2021)

Σε εορταστικό - εύθυμο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου το τακτικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του οποίου εορτάσθηκαν και τα δέκα χρόνια από την σύστασή της.

Στην δεκαετία που πέρασε υπηρέτησαν από τη θέση του προέδρου τρεις καταξιωμένοι Δήμαρχοι ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος βραβεύτηκε για την πληθώρα δράσεων, έργων και προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια που ο ίδιος διατέλεσε πρόεδρος της ΠΕΔ - ΚΜ (2014-2019) .

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετώπισαν εκείνη την περίοδο. και τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέσαμε στις προτεραιότητές μας το προσφυγικό ζήτημα, αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό των προσφύγων, ενώ οργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με φορείς, εργαζόμενους και στελέχη των ΟΤΑ. Επίσης, η ΠΕΔΚΜ ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αλλαγές που επέρχονται, μέσω του νέου φορέα, αντέδρασε έντονα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, αντιτάχθηκε σθεναρά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ενώ έκρουσε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι του κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις σχολείων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών. Κορυφαίο γεγονός, αποτέλεσε το 2017 η διοργάνωση του Διήμερου Συνεδρίου, με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», με την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την παρουσίαση σειράς εξειδικευμένων εισηγήσεων από αρμόδιους Λειτουργούς και Στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τις εργασίες του Συνεδρίου, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός Αθηνών, παρακολούθησαν ανελλιπώς περισσότεροι από 450 αιρετοί εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου.

"Ευχαριστώ τον Πρόεδρο, συνάδελφο δήμαρχο, Ιγνάτιο Καϊτετζίδη και το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την τιμή. Όσοι, μετά την συγκεκριμένη τιμή, θεωρήσουν ότι αποστρατεύομαι, απατώνται, πλανώνται. Θα συνεχίσω με περισσότερο ζήλο τον αγώνα για περισσότερη και καλύτερη αυτοδιοίκηση.

Ψηλά στην ατζέντα του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) βρέθηκαν, στη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2014-2019 ζητήματα που σχετίζονται με τους δήμους, οικονομικά και θεσμικά, καθώς και όλα όσα αφορούν στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η ΠΕΔ έθεσε στις προτεραιότητες της το προσφυγικό ζήτημα, αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό των προσφύγων, ενώ οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με φορείς, εργαζόμενους και στελέχη των ΟΤΑ. Χτίσαμε, προσθέσαμε επάνω στο θετικό έργο που παραλάβαμε από την πρώτη διοίκηση της ΠΕΔΚΜ υπό τον συνάδελφο Σίμο Δανιηλίδη.

Επίσης η ΠΕΔ-ΚΜ ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αλλαγές που επέρχονται, μέσω του νέου φορέα, αντέδρασε έντονα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, αντιτάχθηκε σθεναρά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ενώ έκρουσε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι του κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις σχολείων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Έκανε παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, η ΠΕΔ-ΚΜ, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών.

Κορυφαίο γεγονός, αποτέλεσε το 2017 η διοργάνωση του Διήμερου Συνεδρίου, με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», με την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την παρουσίαση σειράς εξειδικευμένων εισηγήσεων από αρμόδιους Λειτουργούς και Στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τις εργασίες του Συνεδρίου, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός Αθηνών, παρακολούθησαν ανελλιπώς περισσότεροι από 450 αιρετοί εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου εκδόθηκαν από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και διατέθηκαν δωρεάν σε όλους τους Δήμους της Χώρας. Αγωνισθήκαμε για να γίνει γνωστός ο θεσμός της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και Πανελλαδικά.

Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ήταν στην πρώτη γραμμή των μετώπων:

 • Για το νερό.
 • Για τις Αστικές Συγκοινωνίες.
 • Για το προσφυγικό.
 • Για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος με τον ΦΟΔΣΑ.

Η ΠΕΔ-ΚΜ επέμεινε στην ανάγκη να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και της αντίστοιχης εγκυκλίου του τότε ΥΠΕΣ κ. Βούτση περί αμελλητί συμμόρφωσης των Δήμων στις επιταγές της, προδήλως αντισυνταγματικής ΠΝΠ. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε, - αντίθετα εκδηλώθηκε επαναφορά της ΠΝΠ, Όμως η οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ εξακολουθεί να υφίσταται.

Η ΠΕΔ-ΚΜ διοργάνωσε σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες, ημερίδες.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ενίσχυσε Δομές Υγείας. Ειδικότερα στήριξε:

 • τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Σιντικής,
 • το περιφερειακό ιατρείο του Επταλόφου Δήμου Κιλκίς,
 • το Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Πολύγυρος) και το Νοσοκομείο Πέλλας (Μονάδα Έδεσσας) με μηχανήματα αιμοκάθαρσης συνοδευόμενα από την ειδική τροχήλατη πολυθρόνα,
 • το Νοσοκομείο Κιλκίς, με την ανακαίνιση του διαδρόμου της Ορθοπαιδικής Κλινικής του,
 • το Νοσοκομείο «Θεαγένειο», με μηχάνημα διπολικής διαθερμίας,
 • το Νοσοκομείο «Παπανικολαόυ», με μια κεφαλή διοισοφάγειου υπερήχου και δυο ηλεκτροκίνητες κλίνες,
 • τα Κέντρα Υγείας Μουδανιών και Αριδαίας, με την χορηγία της «Μασούτης α.ε.»,
 • παρέδωσε ιατρονοσηλευτικό και τεχνικό εξοπλισμό και υλικά στο Αγροτικό Ιατρείο Προμάχων του Δήμου Αλμωπίας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Η ΠΕΔ-ΚΜ υποστήριξε τη δράση και τις λειτουργίες:

 • της Τροχαίας Θεσσαλονίκης,
 • της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης,
 • του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου- Σχολαρχείου,
 • του Δήμου Νέα Ζίχνης, για την ανακαίνιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Γαζώρου,
 • του Δήμου Χαλκηδόνος, για την οργάνωση του τοπικού εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού,
 • του Δήμου Παιονίας, για την εγκατάσταση τηλεοπτικού αναμεταδότη στους παραμεθόριους οικισμούς του,
 • της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Εδέσσης,
 • του Συλλόγου του Συνδρόμου DOWN Ελλάδος,
 • του Σωματείου «Μεταμόρφωση» για την συμβουλευτική υποστήριξη εθισμένων ατόμων,
 • του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, για την διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αρχαία Μακεδονία,
 • της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,
 • της Σχολικής Κοινότητας της Ίμβρου,
 • του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών «Ο Άγιος Λουκάς» Χαρίεσσας Ημαθίας.

Ακόμη η ΠΕΔ-ΚΜ:

 • Συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Έτους Αριστοτέλη, συνεργασία με τους Δήμους Αριστοτέλη, Νάουσας και Χαλκιδέων, έκδοση ειδικού εντύπου αφιερωμένου στην μορφή και το έργο του Αριστοτέλη.
 • Σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πολιτιστικού ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος» με θέμα τα Αρχαία Θέατρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το σχετικό DVD έγινε δωρεά σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, διοργάνωσε την προβολή DVD στους Δήμους Βέροιας και Σερρών, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
 • Διοργάνωσε έκθεση με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Τριανταφύλλου Ηλιάδη.
 • Συνδιοργάνωσε με τους Δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη και Βέροιας εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Εβραίων.
 • Συμμετείχε στην διοργάνωση, από κοινού με άλλους δημόσιους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, της έκθεσης του αείμνηστου καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη, με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».
 • Εξέδωσε τη μονογραφία του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτου για την ζωή και το έργο Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, ενώ προχώρησε σε δωρεάν διανομή του βιβλίου σε δημόσιες βιβλιοθήκες και σχολεία της ημεδαπής και της ομογένειας.
 • Συμμετείχε στην έκδοση του έργου του κ. Μανόλη Βαλσαμίδη «για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα και τις αποφάσεις της Δημογεροντίας της Νάουσας και στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σιντικής, με τις οποίες τιμήθηκαν οι ήρωες των οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη.
 • Ενίσχυσε τον ομογενειακό Δήμο Δρόπολης στη Βόρεια Ήπειρο (Αλβανία).

Ευχαριστώ κι εύχομαι η ομόνοια, η σύμπνοια, η αλληλεγγύη, που μεταξύ μας οικοδομήθηκε αυτά τα δέκα χρόνια, να συνεχισθεί και να διευρυνθεί.

Ένα πράγμα ας έχουμε κατά νου. Τίποτε δεν μας χαρίζεται. Κατακτιέται με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ ολόκληρο το Δ.Σ. της ΠΕΔ και τους εργαζόμενους στην ΠΕΔ για την συνεργασία μας. Ιδιαιτέρως τον Μιχ. Ξανθόπουλο π. Δήμαρχο και Γ. Γραμματέα του Δ.Σ. της ΠΕΔ την περίοδο 2015-2019. Ευχαριστώ και τους δημοσιογράφους με τους οποίους είχαμε μια δόκιμη συνεργασία. Και από τη θέση μου ως Α΄ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ συνεχίζω τον αγώνα μας και στηρίζω τη δική μας ΠΕΔ/ΚΜ."

Δείτε ακόμη

Big Ben Clock Stolen -Το ρολόι του Big Ben εκλάπη

Αυτό είναι το σενάριο της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει με τίτλο «BRING THEM BACK!», φέρτε τα πίσω δηλαδή, και εννοεί φυσικά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Νέα υπηρεσία δόμησης (πολεοδομία) στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Από την 1 Μαρτίου 2021 ιδρύθηκε και λειτουργεί πλήρως η νέα Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Περισσότερα