Μοιράσου το
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Μοιράσου το

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Εντεταλμένου Δημοτικού Σύμβουλου σε θέματα Πολιτισμού κ. Παύλου Κεσόγλου ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία του Δήμαρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου ο οποίος αναφέρθηκε στους πολύπλευρους ρόλους των γυναικών και στους αγώνες που έδωσαν και δίνουν στον εργασιακό, κοινωνικό και οικογενειακό χώρο.

Ακολούθησε η τιμητική βράβευση της δημιουργού του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι Μη Χαµένες Πατρίδες» κ. Ευτυχίας Φράγκου και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο αφιέρωμα στο έργο της.

Στη συνέχεια απολαύσαμε την μουσικοθεατρική παράσταση «ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ», ένα συγκινητικό ταξίδι σε διάφορες καταστάσεις της ζωής των γυναικών, από τη θεατρική ομάδα του Δήμου μας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου

8 Μαρτίου 2023

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Χαιρετισμός Δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου

Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, γυναίκα. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την γυναίκα την τιμούμε κάθε μέρα αλλά η εορτή αυτή συμβολίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η παρουσία της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας στο δημόσιο βίο και πολλές φορές, ο ρόλος της είναι ‘’διπλός’’ και ‘’τριπλός’’, οπότε για εμένα το «ασθενές» φύλο ίσως κρίνεται αβάσιμος ως χαρακτηρισμός, αφού η γυναίκα καταλαμβάνει σοβαρότατο ρόλο μέσα στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία.

Η κατάκτηση της ισότητας και της ισοτιμίας που μπορεί για εμάς τους άνδρες να υπήρξε δεδομένη, κατακτήθηκε βήμα-βήμα από το γυναικείο κίνημα τον αιώνα που πέρασε.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν θέλω να σταθώ μόνον σημαντικές χρονικές περιόδους. Την δεύτερη εικοσαετία του προηγούμενου αιώνα (1920-1940) δημιουργούνται οι γυναικείες οργανώσεις, ενώ αρχίζουν οι γυναίκες ενεργά να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα πάντα επαγγέλματα. Το 1952 αποκτά το ύψιστο δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Την ίδια χρονιά (1952) εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ελένη Σκούρα του Εθνικού Συναγερμού, την οποία ως νέος δικηγόρος κατ’ εντολήν του τότε Προέδρου του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Ντίνου Κοσμόπουλου, του αείμνηστου δημάρχου Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκα μόνη και φτωχή στο γηροκομείο Θεσσαλονίκης. Κάποτε έτσι πέθαιναν δηλαδή πτωχοί οι πολιτικοί. Η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός υπήρξε η Λίνα Τσαλδάρη στην πρώτη κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φυσικά στη συνέχεια ακολούθησαν οι Άννα Συνοδινού, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία Φλέμιγκ, Αλέκα Παπαρήγα, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα Πρόεδρος της Βουλής, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλες. Στο Σύνταγμα του 1975 θεσπίζονται δύο θεμελιώδεις διατάξεις (το άρθρο 4) για την γυναίκα, που αλλάζει πραγματικά την ζωή της, αφού ορίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα καθώς και το (άρθρο 22) τα οποίο ορίζει ότι άνδρες και γυναίκες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία. Τέλος το 1983 τροποποιείται το άρθρο του οικογενειακού δικαίου «ότι ο ανήρ είναι αρχηγός της οικογενείας και η γυνή ασχολείται μετά του οίκου». Η ισότητα των δύο φύλων ανοίγει τις πόρτες σε όλες τις γυναίκες, οι οποίες καταφέρνουν να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει όχι απέναντι, ούτε κάτω αλλά δίπλα στον άνδρα.

Σήμερα τιμάμε την Ευτυχία Φράγκου για τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ «ΜΗ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» και για τη συμβολή της στη διάσωση της ιστορίας των Ελλήνων της Πόλης.

Θέλω κάτι να σας εκμυστηρευθώ μια και είναι παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Δεν φεύγουν απ’ τα μάτια μου, τα δακρυσμένα μάτια των γυναικών των μανάδων και των παιδιών απ’ τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι όλο μου έρχεται στο νου και στα χείλη το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «δακρυσμένα μάτια». Γι’ αυτά τα δακρυσμένα μάτια γι’ αυτούς τους πρόσφυγες ο δήμος συγκέντρωσε και απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια. Για τα ίδια δακρυσμένα μάτια στείλαμε τέσσερα φορτηγά ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία. Τα ίδια δακρυσμένα μάτια βλέπουν και πάλι τα μάτια μας για τους αδικοχαμένους στο σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών. Δακρύζουν τα μάτια μας για τα κομματιασμένα όνειρα των αδικοχαμένων και των δικών τους, των αγαπημένων τους προσώπων.

Στους ζωντανούς ως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουμε σεβασμό, στους αδικοχαμένους νεκρούς οφείλουμε την αλήθεια (Βολταίρος). Την απάντηση στα αμείλικτα «γιατί». Συγχρόνως όμως τους οφείλουμε την εξάλειψη των διαχρονικά υφισταμένων αιτιών ώστε να μη ξαναζήσουμε τραγωδίες σαν κι αυτή. Οι μάνες αγκαλιάστε και δώστε μια αγκαλιά κι ένα φιλί στα παιδιά σας και ας είναι μια αγκαλιά κι ένα φιλί για εκείνες τις μάνες που δεν μπορούν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν τα παιδιά τους που τόσο πρόωρα κι άδικα χάθηκαν.

Ας τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

https://www.youtube.com/watch?...

Δείτε ακόμη

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ!

Αναβάθμιση πρασίνου - Δημιουργία Πράσινης διαδρομής επί της οδού 28ης Οκτωβρίου

Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες του έργου «Αναβάθμιση πρασίνου - Δημιουργία Πράσινης διαδρομής επί της οδού 28ης Οκτωβρίου». Πρόκειται για ένα έργο ...

Περισσότερα