Μοιράσου το
Συνέντευξη Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πρόεδρου Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιου Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Μοιράσου το

Συνέντευξη Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πρόεδρου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιου Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Συνέντευξη Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πρόεδρου Περιφερειακής Ένωσης

Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιου Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.


Πρόλογος: Είναι δικηγόρος. Εκλέγεται για 5η φορά δήμαρχος στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Την 5η με ποσοστό 70% τον Α’ Γύρο. Έχει κατασκευάσει 18 σχολεία, δεν έχει δάνεια, δεν έχει χρέη. Αντίθετα έχει ταμείο 3.500.000 ευρώ. Ο δήμος του διακρίθηκε πανελλαδικά στην καθαριότητα, τη διαφάνεια-αποτελεσματικότητα-εξυπηρέτηση πολιτών και διεθνώς σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αιρετική κατασκευή θεάτρου («Σοφία Βέμπο»).

  1. Στα τέλη Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ. Θεωρείτε κρίσιμες αυτές τις εκλογές και γιατί;

Γιατί η Αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σημείο. Θα προχωρήσει επιτέλους μπροστά και θα συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση, διοικητικά και οικονομικά ή θα παραμείνει στάσιμη, ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων; Θα έχει φωνή, λόγο και ουσιαστική παρέμβαση σε ζητήματα που την αφορούν, που αφορούν τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών ή θα παραμείνει παθητικός αποδέκτης των ρυθμίσεων-παρεμβάσεων της κεντρικής εξουσίας; Εμείς θα ζητήσουμε την εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος που καθιερώνει και κατοχυρώνει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

  1. Θα είστε υποψήφιος με το ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Γιατί κατεβαίνετε σ΄ αυτές τις εκλογές και γιατί πιστεύετε ότι θα πρέπει να σας ψηφίσουν οι συνάδελφοί σας;

Γιατί έχω τη γνώση, την εμπειρία, την αγάπη και τη θέληση να υπηρετήσω την αυτοδιοίκηση της χώρας μας και τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, όπως επί 5 φορές (δημοτικές περιόδους) υπηρετώ τους συμπολίτες μου επιτελώντας σημαντικό έργο. Όπως επί 8 χρόνια στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επί 5 χρόνια τώρα ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζω να προσφέρω. Γιατί έχω θέσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα των δήμων της χώρας και τις υποστηρίζω διαχρονικά με συνέπεια, αδιαφορώντας για το ποια είναι η κυβέρνηση. Γιατί είμαι οπαδός του διαλόγου, της συνεργασίας και της ενότητας. Του εμείς κι όχι του εγώ, όπως το απέδειξα έμπρακτα το 2014, υποχωρώντας και στηρίζοντας την κοινή προσπάθεια (Γ. Πατούλης), χάριν της ενότητας.

  1. Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καλούνται ήδη να διαχειριστούν οι δήμαρχοι ανά τη χώρα είναι το μεταναστευτικό. Ποια είναι η θέση σας σ΄ αυτό;

Απαιτείται η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης του ζητήματος. Συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ενημέρωση των δήμων. Ζητάμε την ορθολογική κατανομή-διασπορά των προσφύγων-μεταναστών σε όλη την Ελλάδα πλην της Θράκης. Για λόγους κοινωνικούς και εθνικούς δεν πρέπει να μένουν πρόσφυγες στα νησιά. Πρέπει όλοι μαζί δηλαδή όλες οι περιοχές της χώρας να σηκώσουμε αυτό το βάρος, γιατί μας αφορά όλους.

  1. Ποιες είναι οι θέσεις σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Είμαι υπέρ ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων: ανακύκλωση, επανάκτηση - επανάχρηση, κομποστοποίηση, ενεργειακή αξιοποίηση (όχι ταφή) όσων δεν ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες, για παραγωγή ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εδώ και δεκαετίες γίνεται στην Ευρώπη. Αυτά υπαγορεύονται από την λογική της κυκλικής οικονομίας. Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι εξόχως αυτοδιοικητικό ζήτημα και πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να αφήσει τους δήμους να το διαχειρισθούν, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Το κράτος να υποστηρίζει τους δήμους και όχι να παρεμβαίνει στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

  1. Πως αντιλαμβάνεστε αυτό που αποκαλείται διοικητική μεταρρύθμιση;

Θέλουμε περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Έχουμε το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι θετικές ορισμένες κινήσεις της κυβέρνησης. Εμείς όμως μιλάμε για την μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας: στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο αργό και γραφειοκρατικό κεντρικό κράτος.

Δείτε ακόμη

1922: Η μικρασιατική καταστροφή και η Οδύσσεια των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων

Oμιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ευστάθιου Πελαγίδη

Συμμετοχή σε Συνέδριο για την Προστασία του Περιβάλλοντος

Δεν γίνεται να φυτεύουμε, να αναδασώνουμε εμείς π.χ. ένα στρέμμα δάσους και κάθεχρόνο να καίγονται 100 στρέμματα δάσους. Έτσι είμαστε μείον. Άρα πάση ...

Περισσότερα