Μοιράσου το
Συνέντευξη Λάζαρου Κυρίζογλου στο GRtimes
Μοιράσου το

Συνέντευξη Λάζαρου Κυρίζογλου στο GRtimes

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Θα συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, αν χρειαστεί»

Έπειτα από πέντε χρόνια στο τιμόνι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, βάζει πλώρη για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός που διανύει την πέμπτη θητεία του, δε σχολιάζει τους συνυποψηφίους του, παρότι ο ένας εξ αυτών προέρχεται επίσης από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά επικεντρώνεται στο δικό του στόχο, ο οποίος είναι η συνεργασία με όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαφορών, για το καλό της αυτοδιοίκησης. Τονίζει ότι θα επιδιώξει διάλογο με την κεντρική εξουσία, αλλά, αν χρειαστεί, θα συγκρουστεί μαζί της, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι ο υποψήφιος διάδοχός του στην προεδρία της ΠΕΔ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, θα συνεχίσει το έργο που αφήνει πίσω του.

Πώς πήρατε απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία της ΚΕΔΕ; Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου;

Είμαι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. Αγαπώ την αυτοδιοίκηση και την έχω υπηρετήσει ως δημοτικός σύμβουλος, ως δήμαρχος στην πέμπτη πια τετραετία, για οχτώ χρόνια ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και επί πέντε έτη ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Στις τελευταίες εκλογές οι δημότες μου, τους οποίους σέβομαι, αγαπώ και υπηρετώ με πίστη όλα τα χρόνια, με τίμησαν με το υψηλότατο ποσοστό του 70%. Με την ίδια φλόγα, με την ίδια ζέση, με την ίδια πίστη και αφοσίωση πιστεύω θα πετύχω στη νέα αυτή αποστολή μου, εφόσον μου κάνουν την τιμή οι συνάδελφοι να με ψηφίσουν. Δίδαξα με τον τρόπο μου και με τη στάση ζωής μου την αυτοδιοικητική ότι είμαι υπέρ του εμείς και όχι υπέρ του εγώ. Διότι το 2014 υποχώρησα παρότι είχα ξεκινήσει την προσπάθεια ξανά, χάριν της ενότητας υπέρ της υποψηφιότητας του Γιώργου Πατούλη.

Πιστεύετε ότι οι εκλογές της ΚΕΔΕ είναι μια «μονομαχία» βορρά – νότου;

Όχι. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν την παρουσία μου, τη διαχρονική συνέπεια την οποία δείχνω με βάση το συμφέρον της αυτοδιοίκησης και ότι για τα ίδια θέματα σε διαφορετικό χρόνο δεν αλλάζω θέσεις ανάλογα με το ποιος είναι κυβέρνηση και προτάσσω το συμφέρον της αυτοδιοίκησης. Πιστεύω πως οι συνάδελφοι θα ψηφίσουν με τέτοια κριτήρια και τέτοια χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι είστε αποφασισμένος και να συγκρουστείτε με την κυβέρνηση;

Διάλογο θα κάνουμε. Θα προσπαθούμε να πείθουμε την κεντρική εξουσία να δρα και να λειτουργεί προς όφελος της αυτοδιοίκησης. Κι αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε. Γιατί όχι;

Ποια θα είναι η πρώτη σας πρωτοβουλία, εφόσον εκλεγείτε;

Η πρώτη μου πρωτοβουλία, που βασίζεται στην αρχή την οποία φιλοσοφικά ασπάζομαι και αποδέχομαι, είναι η συνεργασία. Η παράταξή μας ονομάζεται Πανελλήνια Αυτοδιοικητική Συνεργασία. Η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος της συνάντησης, του διαλόγου και της συνεργασίας κι αυτό θα αποτυπωθεί σε διαπαραταξιακό προεδρείο, διαπαραταξιακή εκτελεστική επιτροπή, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε κάθε φορά τη μέγιστη δυνατή ομοφωνία. Διότι, όταν η αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη απέναντι στην κεντρική εξουσία, έχει πιο διεισδυτική και πιο δυνατή φωνή και τα αποτελέσματα είναι θετικότερα.

Πώς αισθάνεστε που αφήνετε την ΠΕΔ έπειτα από πέντε χρόνια;

Είναι ανάμικτα τα συναισθήματά μου. Συγκίνηση γιατί συνεργάστηκα με το προσωπικό της περιφερειακής μας ένωσης και παλέψαμε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Ξεχωρίζω το προσφυγικό – μεταναστευτικό και το τι περάσαμε ως ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2015-16 βρήκε την Κεντρική Μακεδονία να έχει το 50% των προσφύγων και το υπόλοιπο 50% να βρίσκεται στα νησιά. Αυτό σημαίνει βάρος μεγάλο και δυσανάλογο με τις αντοχές και τις δυνατότητές μας. Με διάλογο και συνεργασία μεταξύ μας δημιουργήσαμε ένα κείμενο θέσεων και αρχών στο συνέδριο που προκαλέσαμε στη Σάμο και βγάλαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να έχουμε πρόσφυγες στη Θράκη για εθνικούς λόγους και στα νησιά για λόγους κοινωνικούς. Είναι αδιανόητο η πόλη της Σάμου να έχει 6.000 πρόσφυγες, ενώ ο τοπικός πληθυσμός είναι 7.000. Είναι ένα μίγμα εκρηκτικό. Θα πρέπει από εκεί να παραλαμβάνονται οι πρόσφυγες και να προωθούνται στην ενδοχώρα. Και θα πρέπει να βάλουμε πλάτη, ας έχει κόστος πολιτικό, όλοι οι δήμοι αναλογικά και ισόρροπα, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Σε πολλά θέματα πετύχατε ομοφωνία. Πιστεύετε ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές και για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχουν κραυγές και ιαχές ακατανόητες και απαράδεκτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Το παιχνίδι είναι σικέ και το καταλαβαίνει ο λαός, γι’ αυτό κι έχει κουραστεί. Ό,τι κάνουν τα κόμματα το κάνουν για τις ανάγκες του κομματικού πατριωτισμού και προκειμένου να κρατήσουν ζωντανά τα κομματικά τους ακροατήρια και τους ψηφοφόρους. Από κει και πέρα όμως προέχει το εθνικό συμφέρον. Επίσης, η κεντρική εξουσία, όπως εκφράζεται από τα κόμματα που έχουν θέση μέσα στο κοινοβούλιο, προεκλογικώς υπόσχεται αποκέντρωση, διοικητική μεταρρύθμιση, ανασυγκρότηση του κράτους. Μετεκλογικώς, όμως, δεν το τηρεί.

Πώς κρίνετε την υποψηφιότητα του Δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, για την προεδρία της ΠΕΔ; Πιστεύετε ότι θα συνεχίσει το έργο σας;

Την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας την έμαθε ο κόσμος και πανελλαδικά γιατί έχει σημαντικό έργο σε επίπεδο θεσμικών προτάσεων, εκδόσεων βιβλίων που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και συνεδρίων για την επιμόρφωση στελεχών και αιρετών της αυτοδιοίκησης. Έχει στηρίξει με εξοπλισμό πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, δώρισε αιμοκαθαρτικά μηχανήματα, έχει εξοπλίσει αγροτικά ιατρεία. Έχει διανείμει ειδικές εκδόσεις και έντυπα στα σχολεία, ενώ έχει ήδη έχουμε έτοιμο ένα dvd για την κυκλοφοριακή αγωγή. Έχουμε κάνει εκθέσεις ζωγραφικής, το ντοκιμαντέρ Μακεδονία και έχουμε ενισχύσει οικονομικά τα μέλη μας.

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και λόγω του χαρακτήρα και του δημόσιου βίου του είναι στην παρούσα φάση η καλύτερη δυνατή επιλογή για να παραλάβει την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, να συνεχίσει το έργο που επιτελέσαμε και να το επαυξήσει. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι και γι’ αυτό τον προτείναμε. Τον ευχαριστούμε που το αποδέχτηκε και τον στηρίζουμε.

Ακολουθεί link με την συνέντευξη:

https://www.grtimes.gr/apopsi/synenteuxeis-apopsi/lazaros-kyrizogloy-an-chreiastei-tha-sygkroystoyme-me-tin?_route_=apopsi/synenteuxeis-apopsi/lazaros-kyrizogloy-an-chreiastei-tha-sygkroystoyme-me-tin&fbclid=IwAR3nB3tij4KOxYLNRsYEMutlOyaG-2jHsDAquR3u4q0nn35OZwwJxPYgaqc

  Δείτε ακόμη

  Δεν ξεχνώ!! KYΠΡΟΣ1974: “Την έγδυσαν, την έδεσαν πίσω από ένα τζιπ και την έσερναν για να μαρτυρήσει που έκρυβε τους στρατιώτες”

  H αλύγιστη Κυρά δεν έσπασε και δεν αποκάλυψε ποτέ που έκρυβε τα παιδιά της. Παρά τον διασυρμό, δεν της πήραν ούτε μια λέξη από το στόμα της. ΔΕΝ ...

  Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσίασε τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Αυτοδιοίκηση».

  Στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει η μεγάλη εικόνα της με τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους της Αυτοδιοίκησης και τα άμεσα προς επίλυση θέματα» τόνισε ο ...

  Περισσότερα