Μοιράσου το
Απονομή Οφφικίου του Άρχοντος Λαοσυνάκτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου
Μοιράσου το

Απονομή Οφφικίου του Άρχοντος Λαοσυνάκτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου

Σε μία συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής ο κ. Κυρίζογλου χειροθετήθηκε σε Άρχοντα Οφφικιάλιο Λαοσυνάκτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ.κ. Βαρνάβα παρουσία Ιεραρχών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων του Δήμου μας και πλήθος πιστών.

Τα οφφίκια αποτελούν εκκλησιαστικό τιμητικό τίτλο, που απονέμεται σε κληρικούς ή σε λαϊκούς ένεκα της συνολικής και μακροχρόνιας προσφοράς τους μέσα στην Εκκλησία.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΦΦΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΛΑΟΣΥΝΑΚΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ι.Ν. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 21/1/2024

Σεβασμιώτατε

Η σημερινή τελετή συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 ετών (1974-2024) ζωής και διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Εορτάζουμε το Χρυσό Ιωβηλαίο.

Το 1974 ιδρύεται στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης η Ιερά Μητρόπολή μας. Η Εκκλησία των προσφύγων και των αδυνάτων αποκτούσε δική της φωνή και υπόσταση. Και προκάλεσε τον θαυμασμό και την απορία του Θεσσαλονικιού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.

«Της αγιωτάτης Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ψωριάρες φτωχογειτονιές πού βρήκατε τόσο παχιά ομοιοτέλευτα;»

Πρώτος Άγγελος, ο Πρώτος Επίσκοπος, ο μακαριστός Διονύσιος, που επί 30 έτη διακόνησε την τοπική μας Εκκλησία από το 1974 έως το 2004. Από το 2004 μέχρι σήμερα Σεβασμιώτατε είστε ο Ποιμενάρχης μας επί 20 συναπτά έτη.

Ο Μητροπολίτης Διονύσιος ξεκίνησε το τιτάνιο και πολυσχιδές έργο Του με την ανέγερση ναών, την χειροτονία κληρικών, τη φιλανθρωπική δράση, τη διακονία της νεολαίας αλλά και κάθε ηλικίας και γενικότερα την οργάνωση και τη διοίκηση της Μητροπόλεως στα πρώτα βήματά της.

Στα 30 χρόνια της ποιμαντορίας του ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού του Θεού και η προσφορά του στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπήρξε παροιμιώδης. Το πρωτοποριακό του έργο έτυχε πάνδημης αποδοχής και αναγνώρισης.

Σεβασμιώτατε

Τον Μητροπολίτη Διονύσιο διαδεχθήκατε Εσείς το 2004. Άξιος διάδοχος και συνεχιστής του έργου του. Ένας δικός μας άνθρωπος, σπλάχνο από τα σπλάχνα του λαού της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έτσι ξεκινήσατε μια πορεία προσφοράς και διακονίας προς κάθε άνθρωπο με τον δυναμισμό που σας διακρίνει. Αλλά και συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος των δήμων μας στον δύσκολο αγώνα μας.

Σεβασμιώτατε

Ως θιασώτης της αρχής «η αγάπη είναι μονόδρομος» και της αλήθειας ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» αποτελείτε πηγή έμπνευσης, δύναμης και παρηγοριάς για το ποίμνιό σας.

Επί 50 συναπτά έτη η Ιερά Μητρόπολή μας αποτέλεσε κι αποτελεί ένα εργοτάξιο ανοικοδόμησης και αναπαλαίωσης περικαλλών Ιερών Ναών και Μονών.

Παράλληλα σήμερα λειτουργούν:

 • 17 Ενοριακά Συσίτια & 16 Τράπεζες Τροφίμων για 7.087 σιτιζομένους
 • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Η Αγάπη»
 • Πρόγευμα μαθητών
 • Κοινωνικό Ιατρείο «Υγεία» και Κοινωνικό Φαρμακείο
 • Οι Ξενώνες Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών «Το σπίτι των Αγγέλων» στον Εύοσμο και «Φιλοξενία» στην Εξοχή.
 • Γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου»
 • Κοινωνικό Φροντιστήριο «Σπουδή»
 • Τράπεζα Ρουχισμού «Ο Χιτών»
 • Ενοριακές Τράπεζες Αίματος»
 • Κατασκηνώσεις στη Μακρυνίτσα Σερρών και στο Ποσείδι Χαλκιδικής
 • Πρόγραμμα «Ελληνομάθεια» για τη φιλοξενία μαθητών σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα σχολεία της Πόλης, της Ίμβρου και των Πριγκιποννήσων.

Μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο και πολυσχιδές πνευματικό και κοινωνικοπρονοιακό έργο κανείς δεν μένει ασυγκίνητος. Έτσι κι εμείς ως δήμος σταθήκαμε και στεκόμαστε συνειδητά δίπλα στον Μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο και δίπλα Σας, αναγνωρίζοντας κι επιστηρίζοντας το έργο Σας.

Εσείς Σεβασμιώτατε μας φέρατε σε επαφή και με την εν Κωνσταντινουπόλει Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Μας δείξατε την οδό του σεβασμού, της τιμής, της αγάπης προς τον Οικουμενικό Θρόνο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο.

Σ’ ότι με αφορά θα συνεχίσω να στηρίζω με κάθε τρόπο τις ενορίες και την Μητρόπολή μας και την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.

Σας ευχαριστώ για την εισήγησή Σας προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κκ Βαρθολομαίο και την από μέρους του προχείριση της ελαχιστότητάς μου σε Άρχοντα Λαοσυνάκτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Σεβασμιώτατε

Με συγκίνηση ευγνωμονώ την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την εύνοιά Του προς το πρόσωπό μου και την απόφασή Του να με "στρατολογήσει" στο "Σώμα των επιλέκτων και ετοίμων ανά πάσα στιγμή για εξαιρετική και θυσιαστική προσφορά προς την Μητέρα Εκκλησία" Αρχόντων Οφφικιαλίων αυτής. Με ξεχωριστή χαρά συνεορτάζω με τα 32 έτη της Πατριαρχείας του και τα 50 χρόνια της αρχιερωσύνης Του, και εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να είναι γερός και για πολλά ακόμη χρόνια να συνεχίσει την Πατριαρχική διακονία Του στην Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και την Πρωτεύθυνη Πρωθιεραρχική αποστολή Του στον Ορθόδοξο κόσμο με τη χαρισματική προσωπικότητά Του.

Αφού αφιέρωσε την ζωή του στον Χριστό και ανέβηκε "με τον ιδρώτα του προσώπου Του" τις βαθμίδες της ιερωσύνης με επιτυχία, σήμερα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης που άξια συντονίζει την Ορθοδοξία από το Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως, με ηγετικό ανάστημα και παγκόσμια αναγνώριση. Είναι ο Πατριάρχης που φυλάγει Θερμοπύλες και μάχεται καθημερινά στις επάλξεις, για την πίστη μας, τα όσια και ιερά μας. Είναι το στήριγμα και η ελπίδα της Ρωμιοσύνης. Είναι ο πρώτος Πρωθιεράρχης της Ορθοδοξίας, ο οποίος σε όλη την διάρκεια της Πατριαρχίας Του αγωνίστηκε, ώστε να αναβιώσουν οι ιστορικές Μητροπόλεις της Μικράς Ασίας και να τελεσθούν σε πάμπολλες ιστορικές εστίες του Γένους μας Εσπερινοί και Θείες Λειτουργίες, προκειμένου να ακουστεί και πάλι, μετά από πολλές δεκαετίες σιωπής στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη και την Καππαδοκία το «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» και το «Χριστός Ανέστη», για να χαίρουν οι ψυχές των κεκοιμημένων και προσδοκώντων ανάσταση νεκρών προγόνων μας!

Είχα την χαρά να Τον συναντήσω επανειλημμένως στην Πόλη, στη Χάλκη, στην Ίμβρο, στην Τρίγλεια. Ταπεινός, απλός, άξιος, ακούραστος, ανοικτός στα μηνύματα των καιρών, ανθρωποκεντρικός, με ιδιαίτερη συμπάθεια και αγάπη στα παιδιά και στα νιάτα και φιλικός με το περιβάλλον. Με πυξίδα την αγάπη στον άνθρωπο προσπαθεί να συνδιαλεχθεί με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, Χριστιανούς και μη, για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, για το καλό της ανθρωπότητας. Λάτρης της φύσης, ηγείται πρωτοβουλιών σε παγκόσμια κλίμακα για την προστασία του περιβάλλοντος, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Πράσινος Πατριάρχης». Οι κινήσεις Του αυτές τον καταξίωσαν διεθνώς και τον κατέταξαν μεταξύ των πιο αξιόλογων προσωπικοτήτων του κόσμου. Με επιτυχίες, τιμές και δόξες, αλλά και με πολλές δοκιμασίες είναι γεμάτη η Πατριαρχική Του διαδρομή, ενώ οι τιμές και οι δόξες δεν Τον πλάνεψαν. Δεν Τον έκαναν να ξεχάσει τις ρίζες Του, την καταγωγή Του, την μικρή και πονεμένη πατρίδα Του, τη νήσο Ίμβρο και τους συντοπίτες Του.
Αισθάνομαι υπερήφανος και νοιώθω ιδιαίτερα ευλογημένος να καταλέγομαι σήμερα μεταξύ των Αρχόντων, των στενών, δηλαδή, συνεργατών του Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Προσεύχομαι ο Θεός να Τον φυλάγει από κάθε κακό, να Τον μακροημερεύει και να Του δίνει δύναμη να αντέχει το βάρος που σηκώνει στους ώμους Του, στους δύσκολους και αστάθμητους καιρούς. Με τη δύναμη του Θεού να συνεχίσει απτόητος το δύσκολο ταξίδι Του, την Οδύσσεια που Του έταξε η μοίρα. Ούριος να είναι ο άνεμος, ώστε να φθάσει με επιτυχία στην Ιθάκη που ονειρεύεται. Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να ζήσω και να τιμηθώ στην Ενορία μου της Ζωοδόχου Πηγής. Ευχαριστώ όλους εσάς τους Συμπολίτες μου. Σας ευχαριστώ.

Δείτε ακόμη

Συνάντηση Λ. Κυρίζογλου με τον Δήμαρχο Θέρμου και υποψήφιο Πρόεδρο ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος Σ. Κωνσταντάρα

Λ. Κυρίζογλου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: “ Ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε την Αυτοδιοίκηση ακόμη πιο ψηλά. Αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους Δήμους, ...

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας «Δημοτικής Συνεργασίας Αμπελοκήπων-Μενεμένης»

Στην θεατρική σκηνή «Σοφία Βέμπο» στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης ...

Περισσότερα