Μοιράσου το

Γιατί ο Ράμα συνεχίζει να καλλιεργεί την ένταση

Δεν είναι η πρώτη φορά που με τη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη ο Έντι Ράμα δυναμιτίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Υπενθυμίζουμε την προ ετών εν ψυχρώ δολοφονία του Κατσίφα από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Και βεβαίως την εφαρμογή του σχεδίου για τη δήμευση των ελληνικών περιουσιών στην παράκτια ζώνη στη Χειμάρρα, η οποία είναι και ο λόγος που ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν θέλει τον Μπελέρη δήμαρχο εκεί. Ας σημειωθεί ότι από το 2019 έχει ανακοινώσει τη δήμευση 1.377.000 στρεμμάτων, με τον ισχυρισμό ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας! Η αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτουν, επειδή το αλβανικό κράτος απέφυγε να δώσει στους Έλληνες μειονοτικούς αυτό που έδωσε στους υπόλοιπους Αλβανούς πολίτες, δηλαδή τους τίτλους ιδιοκτησίας που είχαν πριν κρατικοποιήσει τα πάντα το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.Ο ανθελληνισμός ως ιδιαίτερη έκφανση του εθνικισμού παραμένει σταθερά της αλβανικής πολιτικής σκηνής, αλλά επί Ράμα έχει παροξυνθεί. Αξίζει, πάντως, να υπογραμμισθεί πως αυτή τη φορά η αντίδραση προήλθε από τον ίδιον τον Έλληνα πρωθυπουργό από το βήμα της βαλκανικής τετραμερούς (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία). Τότε, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιήσει πως εάν τα Τίρανα συνεχίσουν την πολιτική αρπαγής ελληνικών περιουσιών, η Αθήνα θα μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί του Ράμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν, παρά την κρίση, η Ελλάδα παραμένει -σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αλβανίας- η χώρα που με τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών συμβάλλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην αλβανική οικονομία.Στην περίπτωση της Χειμάρρας συναντιούνται δύο σκοπιμότητες: πρώτον, η παραδοσιακή προσπάθεια των Τιράνων να την αφελληνίσουν. Δεύτερον, το κερδοσκοπικό παιχνίδι διαπλοκής για τον έλεγχο και την τουριστική αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου στη νότια Αλβανία. Ο Ράμα πρωτοστατεί σε αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι, όπως και πρωτοστατεί στην προστασία των μεγάλων κυκλωμάτων καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών. Καμπή στην προσπάθεια αφελληνισμού της Χειμάρρας ήταν η νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, μέσω της οποίας αυτή και άλλες μειονοτικές περιοχές τεμαχίσθηκαν και προσκολλήθηκαν σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό, ώστε να υπονομευθεί η δυνατότητα της μειονότητας να εκπροσωπείται στο αλβανικό Κοινοβούλιο, αλλά ακόμα και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Με πρόσχημα την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης, συνεχίζει να αρπάζει ελληνικές περιουσίες, φθάνοντας στο σημείο να κατεδαφίσει με συνοπτικές διαδικασίες σπίτια και καταστήματα Ελλήνων μειονοτικών. Είχε προηγηθεί κατεδάφιση ακόμα και ναού στις Δρυμάδες. Όργανο της ανθελληνικής αυτής επιχείρησης ήταν ο κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής τότε δήμαρχος της περιοχής Γκόρος, πρώην στρατιωτικός επί καθεστώτος Χότζα, συνδεδεμένος με τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες και κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου, το οποίο μετά τα όργια που έχει κάνει εναντίον του Ελληνισμού της Χειμάρρας δεν του έχει αφαιρεθεί! Γι’ αυτό και ο Αλβανός πρωθυπουργός έστησε τη σκευωρία για να ακυρώσει την εκλογή του Μπελέρη.


Από καταγωγή ο Ράμα δεν έχει τουρκαλβανική παράδοση. Ο καιροσκοπισμός του, όμως, τον ώθησε να παίζει το τουρκικό χαρτί. Δεν είναι μόνο ότι θαυμάζει τον Ερντογάν και όπου μπορεί μιμείται τις αυταρχικές μεθόδους του. Θεωρεί ότι μπορεί να αψηφά, ακόμα και να εκβιάζει την Ελλάδα, επειδή τη θεωρεί υποκειμενικά αδύναμη. Και γιατί όχι! Η πείρα τον έχει πείσει ότι χωρίς κόστος μπορεί στο εσωτερικό να πουλάει ανθελληνισμό για να αντλεί εκλογικά οφέλη. Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Δένδιας μέχρι και έκθεση ζωγραφικής τού οργάνωσε στο Ζάππειο! Αυτό δεν εμπόδισε τον Ράμα να συνεχίζει να καλλιεργεί μι α ελεγχόμενη ένταση με την Αθήνα.


Είναι ενδεικτικό ότι υπερηφανεύεται πως είναι ο μόνος Αλβανός πρωθυπουργός που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα.


Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/8

Δείτε ακόμη

Συνάντηση Λ. Κυρίζογλου με τον Δήμαρχο Θέρμου και υποψήφιο Πρόεδρο ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος Σ. Κωνσταντάρα

Λ. Κυρίζογλου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: “ Ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε την Αυτοδιοίκηση ακόμη πιο ψηλά. Αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους Δήμους, ...

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας «Δημοτικής Συνεργασίας Αμπελοκήπων-Μενεμένης»

Στην θεατρική σκηνή «Σοφία Βέμπο» στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης ...

Περισσότερα